پیشینه تحقیق موفقیت شغلی
مبانی نظری و پیشینه تحقیق موفقیت شغلیپیشینه تحقیق موفقیت شغلیمبانی نظری موفقیت شغلیتحقیق موفقیت شغلیپیشینه موفقیت شغلیموفقیت شغلیموفقیت شغلی-------
پیشینه تحقیق موفقیت شغلی
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: word
تعداد صفحات: 30
حجم فایل: 44
قیمت: 46239 تومان
بخشی از متن:
فرمت ورد قابل ویرایش
تعداد صفحات: 30
همراه با رفرنس نویسی و پاورقی داخل متن
منابع کامل
قسمتی از متن:
موفقیت شغلی
جامعهبرای پیشرفت، به کار و منابع انسانی نیاز دارد و انسانها نیز به خاطر ارضای نیازهای مادی و روانی خود، به کار نیازمندند. کار یا پیشه فعالیتی دائمی است که به تولید کالا و خدمات منجر میشود و برای اجرای آن دستمزدی در نظر گرفته میشود. از طریق کار، فرد خود را جزئی از جامعه میپندارد و از طریق مقایسه خود با دیگران به ارزشیابی تواناییها و مهارتها و نیز کشفمحدودیتهای خود اقدام میکند (شفیع آبادی 1382،63).
چون موفقیت هرسازمانی به منابع انسانیش بستگی دارد، ویژگیهای افراد، ادامه کار و رشد سازمان را تعیین میکند. انسانها برای پیشرفت موفقیت شغلی خود از برنامه ریزی شغلی استفاده میکنند. برنامه ریزی شغلی از آن جهت اهمیت دارد که موفقیت یا شکست ارتباط نزدیکی با خویشتن پنداری، هویت و رضایت هر فرد از کار و زندگیش دارد.
برنامه ریزی شغلی فرایندی است که هر فرد جویای کار آن را انتخاب می کند و اهداف شغلیش را تنظیم می کند و برای به دست آوردن آن ابزاری را تعیین میکند. البته برنامه ریزی شغلی ضرورتاً فقط بر روی فرصتهای ارتقا و پیشرفت متمرکز نمیشود، زیرا مفهوم موفقیت شغلی در طول سالها به میزان زیادی تغییر کرده است و به آن سادگی که در گذشته بوده نیست. مفهوم موفقیت شغلی و نگرش فرد به شغلش نه تنها به فرد بلکه به عوامل دیگری بستگی دارد. عموماً مردم از شغلشان به جز منفعت مالی چیزهای بیشتری میخواهند. در گذشته کارمندان تعریف مشخصی از موفقیت داشتند: سخت کارکن، هرگز با رئیست بحث نکن، با پیشرفت خوب پاداش دریافت میکنی. امروزه مردم بهاستانداردهایی از زندگی دست یافتهاند که مدلهای مختلفی از موفقیت شغلی رادر پیش رو دارند. ممکن است هر کسی نخواهد مدیر شود و به عنوان مثال یک مهندس دوست داشته باشد روی مسائل فنی کار کند و موفقیت شغلی را در این ببیند (هو 1998، 24).
موفقیت شغلی برای هر فردی معنی متفاوتی دارد. به نظر عدهای موفقیت شغلی همان پیشرفت شغلی و تعالی مهارتهاست. در حالی کهعده دیگری موفقیت شغلی را کسب درآمد بیشتر میدانند. در مشاوره شغلی، موفقیت شغلی به سه حالت غیر روانی، روانی و عمومی تعریف شده است. در دیدگاهغیرروانی هر فردی که درآمد بیشتری دارد، در شغلش موفقتر است. در حالی که جامعه شناسان معتقدند عوامل دیگری از قبیل موقعیت شغلی فرد در جامعه و میزان همکاری و مشارکت فرد با جامعه از طریق اشتغال نیز از جمله معیارهای موفقیت شغلی به شمار میرود.